Header Ads

CARA AKTIFKAN INTERNET BANKING ONLINE UNTUK BANK ISLAM

Assalamualaikum w.b.t


CARA AKTIFKAN INTERNET BANKING ONLINE UNTUK BANK ISLAM

Masa kini penggunaan Internet Banking Online telah mendapat tempat dalam kalangan masyarakat negara kita. Perkhidmatan yang lebih cepat dan mudah tanpa memerlukan kita untuk beratur panjang dan menunggu giliran untuk sebarang urusan perbankan. Berikut adalah cara bagaimana pengguna kad atm (Debit-i visa) Bank Islam untuk membolehkan mereka menggunakan perkhidmatan online banking.

Internet Banking Online Registration Guideline 


laman utama bank islam


  • Insert Debit-i visa Bank Islam card.
  • Enter 6 digit Pin number.
  • Choose menu "OTHERS" 
  • Choose "INTERNET BANKING REGISTRATION" and enter 6 digit temporary Pin number
  • Press "YES"
  • Take your Debit-i visa Bank Islam and receipt.
  • Go to website https://www.bankislam.biz/
  • Press "INTERNET BANKING LOGIN"
  • Choose FIRST TIME LOGIN
  • Now you are able to use Internet Banking Online!

CARA DAFTAR INTERNET BANKING ONLINE


  • Masukkan Kad ATM bank Islam ke mesin atm.
  • Masukkan 6 digit numbor pin anda.
  • Pilih menu "LAIN-LAIN".
  • Pilih "Pendaftaran Perbankan Internet" dan masukkan 6 digit pin number baharu.
  • Ambil kad atm dan resit.
  • Pergi ke laman utama Bank Islam https://www.bankislam.biz/
  • Pilih "INTERNET BANKING LOGIN"
  • Pilih FIRST TIME LOGIN





32 comments:

  1. Akak tak de akaun bank islam,...tapi baca jugak entri ni ;)

    ReplyDelete
  2. Oo.. Bnk islam pun dh blh online ye.. Bgus2.. Tq share info ni.. :)

    ReplyDelete
  3. sebelum ni saya dh register pakai kad lama, sbb kad lama tu ade masalh so saya tukar kad baru. adakah saya masih boleh mgunakan acc yg lama atau kene register yg baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya tak perlu... sebabnya no. akaun tu masih yg sama.. jadi tak perlu kot.

      Delete
  4. menyusahkan la bank islam ni number fone nak kne daftar dekat kaunter bangang apa dala ramai n lama

    ReplyDelete
  5. Tapi nak pindah2 duit kena daftar no phone dekat kaunter bank islam. Agak menyusahkan juga sebab bank lain lepas register online je dah boleh buat transaksi.

    ReplyDelete
  6. [E0300409] - Invalid card number
    saya asyik dpat error ni..saya bru buat kad bru

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah . kenapa invalid card ek

      Delete
    2. Invalid tuh sbb dlm sistem dye ad nombor kad lme..so call center dye ckp yg awk dh tukar kad baru nnt dye tukar dlm sistem n blh register..sya pom jd cmnie jgk

      Delete
  7. klo invalid tu, kene tukar kad baru.

    ReplyDelete
  8. Dah tukar pom still sama jgk..username n pass btul still xdpt bt

    ReplyDelete
  9. Sy try kat lazada tapi dia kata authorization invalid sedangkan waktu saya daftar online banking ni semua okay je. Kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klau lazada jgn guna bank islam sbb security bank islam ketat sikit

      Delete
  10. untuk perbankan online nombor telefon kena dftr kat kaunter jgk ke?
    set kat atm mcm bank2 lain tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bank islam untuk daftar no tel mmg kena ke kaunter... melalui ATM xblh..

      Delete
  11. Dia minta srh dftar no tefon..kena dftar kt kaunter ke

    ReplyDelete
  12. Sye Baru buat kad awal thin Ni. Kirenye kad bru la kan? Sye Ni register online into senang nak transfer. Xkene nk pegi bank. Tpi knapa nk buat first login. Xboleh? Dye ckap invalid code. Atau Sye kene buat dkat ATM register online?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba pergi atm balik amik no pin baru.. dan try register balik.. :D

      Delete
  13. Assalamualaikum...saya nak tanya ,ptg tadi saya dapat satu panggilan yg rupanya2 scam,saya dah berikqn maklumat nama,no ic dan alamat serta persetujuan untuk menambah caruman insuran secara online debit transaction...
    Soalan saya...adakah bopeh dibuat transaction berikut...berdasarkan no.ic semata-mata...
    Setakat ni..dalam akaun bank islam takde duit..tapi yg gerunkanny itu adalah akaun gaji saya...
    Tolong bagi pendapat...apa patut saya buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsslm.. Sebaiknya Encik/cik terus ke cawangan bank islam yang terdekat dengan kadar segera. Mereka mungkin boleh access ke akaun Encik/cik dengan maklumat tersebut.

      Delete
    2. sekadar tambahan.. Mereka mungkin boleh gunakan nama dan no ic untuk apply loan dan kesannya kepada awak.. Banyak guna kes macam ni..

      Delete
  14. Terima kasih en.ikhwan.Isnin hari bekerja terus ke bank Islam.Untuk dapat pinjaman tu...mungkin dah tak lepas..saya blacklist..pinjaman peribadi..beli kereta semua tak lepas..
    Harap2 takde yg lebih teruk

    ReplyDelete
  15. Masa register bank islam dulu, dah register no tel dekat kaunter and dia lekatkan simcard BI belakng sim no tel, but sekarang sim BI tu dah takde. But still kena register lagi ke??

    ReplyDelete
  16. Terima kasih atas maklumat ini....sangat2 berguna buat saya

    ReplyDelete
  17. maaf nak tnya .. user id tu kita dpt dri mna yea

    ReplyDelete
  18. As salam.. sy mahu tanya bagaimana kt bole check transaksi debit bnk islam? Bole dgn online ja ka?

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. rasanya tak boleh. kalu boleh pun.. bagi saya baik jangan.. rasa macam tak selamat..

      Delete
  20. Sekarang still guna cara yang sama ke kalau nak buat online banking bank islam ni?

    ReplyDelete
  21. Salam. Sy nak tnya. Sy ade register intrnet bank. Tp tak boleh. Sbb die ckp dah register. Sdgkan sy xpernah pun register. ? Mcm mna ek?

    ReplyDelete