Header Ads

ad

PUSAT ASASI UIAM PART 2

Assalamualaikum w.b.t


Salam hormat semua!Pertama sekali tahniah kepada semua adik-adik lepasan SPM yang berjaya menempatkan diri di mana-mana universiti seluruh Dunia.Hari ini nak sambung cerita part ke-2 pasal pusat asasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM)--->part 1.Sebelum ini aku menulis sedikit mengenai proses pembelajaran di uia secara ringkas.Hari ini nak ceritalah suasana di sana pulak.Maklumlah baru je habis.Okay jom layan.

Secara jujurnya,bagi aku bila menjejakkan kaki ke UIA perkara pertama yang ditanggap oleh minda aku ialah perkataan Islam itu.Satu perkataan yang betul-betul dekat dengan kita semua.Adakah persekitaran itu yang Islamik?Ya jawapannya.Suasananya menjurus kepada Islamik.Setiap modul pembelajaran pasti dikaitkan dengan Islam.Walaupun korang belajar untuk menjadi seorang doktor,subjek Biology setiap sub-topic itu pasti diselitkan dengan Islam.Mengkaji apa kaitan subjek itu dengan quran(semua subjek macam ini).

CFS IIUM
DEWAN BESAR(UTAMA)-AMF HALL

Kalau nak cakap pasal bangunan especially kelas.Terus terang aku cakap korang akan dapat rasa berpindah ke zaman dulu kala.Sebab apa?Sesetengah kelas bangunannya dah lama (masih menggunakan dinding kayu) tapi telah ditambahbaikkan untuk keselesaan semua.Tapi aku suka kerana ada sesetengah tempat suasananya macam dah berada kat oversea.Bata merah disusun kemas untuk setiap bangunan.Klasik!Sedap mata memandang.InshaaAllah frasarananya semua lengkap tersedia.Dan mungkin kat sini korang boleh menjadikan CFS salah satu medium untuk mentarbiah diri.Sebab takde seorang student perempuan yang 'free hair'.Semuanya santun-santun dengan kelembutan masing-masing.Sejuk mata memandang..:DD.Cukup dulu untuk part 2.Boleh tanya apa yang korang nak tahu inshaaAllah kalau tahu bakal dijawab.:p





25 comments:

  1. mcm sudah sampai sini . sis mmg dah sampai situ ... asasi pj .

    ReplyDelete
  2. I've never been here. But my friends ramai yang grad UIA. One of the respected U in Malaysiakan..

    ReplyDelete
  3. cantik, mama harap, anak mama dapat jejakkan kaki di sana, insyaallah

    ReplyDelete
  4. Bangunan di UIA memang unik.. dulu selalu jugak datang masa kakak belajar kat sana :D

    ReplyDelete
  5. Unik..tak pnah smpai ksni,..hihi

    ReplyDelete
  6. Hehehehehe qila bakal sampai kalau panjang umur inshaallah hehe.
    Sikitnya? Hihihih.
    Hmm tak sabarnyaa :D Hehehehe.
    Betul, takde yg freehair. Semua islamic. Bagus gila lah :D Huhu

    ReplyDelete
  7. Selalu datang sini. Adik perempuan aku tengah buat foundation.

    ReplyDelete
  8. Lama dah saya tak ke UIA... mmg best... :)

    ReplyDelete
  9. klu assasi sn fizikal tu die boleh jdi ap ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak blh ambik major dlm:
      math.. physic.. dan kimia.. :D

      Delete
    2. awak blh ambik major dlm:
      math.. physic.. dan kimia.. :D

      Delete
  10. KALAU DOK ASRAMA...WEEKDAY TAK BLH KELUAR KE?
    UMAH KAT PJ,...Ingat nak balik hari hari..hehehehe

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum..
    sy teringin sangat sangat nak belajar asasi di uia sampailah grad.. nnti masa isi upu boleh ke sy letak semua uia dgn bidang lain2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsslm... boleh je kalau awak letak semua pilihan asasi uia. Tapi saya nasihatkan letaklah juga asasi lain juga. Mungkin pilihan 1,2,3 awak boleh letak uia dan yg lain asasi/diploma.. InshaaAllah dapat.. :D

      Delete
  12. Kalau langsung takde basic BA tpi nk ambil asasi undang-undang , kena bljr BA sampai level mana ?

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum, boleh ke budak asasi sains hayat masa degree dia nak amik degree pergigian (which is degree tu tak offer utk budak sains hayat) ?

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum, nak tanya boleh ke kalau saya amik asasi sains hayat tapi bile degree nnti saya nak pursue degree pergigian ( which is degreee tu tak offer utk budak asasi sains hayat ) ?

    ReplyDelete
  15. nak sangat masuk uia tapi takut tak kena terima :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apply je dulu.. InshaaAllah boleh.. :D

      Delete
  16. assalamualaikum. saya dah bnyak baca article bro & memang bnyak membantu saya trime kaseh. tapi saya ada soalan. risau sebenarnya hahah kalau english tak power pon boleh ke masuk uia? maybe result spm tu rezekilah dapat bagus tapi bila tang speaking & writing tu lemah lah jugak. lepastu student dekat sana memang cakap english jeke? lagi satu, asasi dengan diploma lain eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsslm.. InshaaAllah Boleh.. Slow2 blh improve BI.. Takdelah memanjang cakap BI.. BM pon ok je sebab diperingkat Asasi tak ramai sangat international student.. klau lecturer depends pada lecturer tu (Asasi je.. Degree tak) ad yang explain dlm BM.. Lain asasi x sama dengan diploma..

      Delete
  17. Salam, utk kmasukan pljar asasi english di uia tahun 2017 ni (spm 2016), di mana kah lokasi kampusnya?

    ReplyDelete
  18. assalam. kalau nak mohon masuk uia second intake bagaimana ye?

    ReplyDelete